Mikloš: Zoznam prioritných opatrení musia schváliť grécki politici aj parlament

10.02.2012 Celý región

Brusel 10. februára (TASR) - Mimoriadne zasadnutie euroskupiny o druhom balíku finančnej pomoci pre Grécko neprinieslo vo štvrtok žiadnu dohodu. Minister financií SR Ivan Mikloš pre TASR potvrdil, že prijatie dohody, ktorá má odvrátiť bankrot Grécka sa očakáva na ďalšom mimoriadnom stretnutí ministrov financií eurozóny na budúci týždeň v stredu.

\"Bude ďalšia euroskupina o šesť dní, z čoho vyplýva, že sme nedospeli k záveru. Gréci ešte musia splniť ďalšie podmienky. To najdôležitejšie je, že musia prísť s konkrétnymi opatreniami na zrušenie rozpočtového rozdielu, ktorý tam je. Nie je veľký, asi 325 miliónov eur,\" zdôvodnil Mikloš, prečo vo štvrtok v noci nedošlo k dohode o pomoci Grécku.

Predseda euroskupiny Jean-Claude Juncker na tlačovej besede po päťapolhodinovom rokovaní ministrov tiež potvrdil, že gréckej vláde v rozpočte na rok 2012 chýba vyše 300 miliónov eur, ktoré v rámci svojho programu úsporných opatrení musí vykryť.

Slovenský šéf financií spresnil, že ďalšia veľmi dôležitá vec je zoznam konkrétnych, tzv. prioritných opatrení, ktorý musí schváliť grécky parlament do budúceho týždňa.

\"A potom je tam ešte písomné potvrdenie vládnych strán naprieč politickým spektrom, že sa zaväzujú tieto prioritné opatrenia akceptovať,\" uviedol Mikloš. Dodal, že na tomto sa ministri eurozóny dohodli aj počas nedávnej telekonferencie.

Na budúci týždeň v stredu musí grécky minister financií Evangelos Venizelos priniesť do Bruselu podpisy lídrov politických strán, a k tomu už aj schválený zoznam prioritných opatrení. Tie bude musieť parlament schváliť ešte pred poskytnutím prvej tranže finančnej pomoci. Na otázku TASR, či grécky minister dokáže presvedčiť politických predstaviteľov v Grécku na záväzné podpisy, Mikloš uviedol, že Venizelos takýto sľub vo štvrtok svojim kolegom dal.

\"Deklaroval ochotu a pripravenosť - do stredy. Aj preto bola na stredu zvolaná ďalšia euroskupina,\" povedal slovenský minister.

Dodal, že Gréci už veľa času nemajú, lebo treba spustiť aj program finančných investícií zo strany súkromného sektoru (PSI) a ten je podmienený práve prijatím dohody o druhom balíku finančnej pomoci pre Grécko.
 

Vyberte región